Afscheid van Arsène

2014 - PLATTELANDSKLAS 152e.jpgJe hoort de mensen vaak zeggen: “Niets of niemand is onvervangbaar!” En dat zal ook wel zo zijn. Maar toch komt een mens regelmatig in een situatie terecht waarvan hij zich afvraagt: Hoe zal dit nu verder moeten? Hoe gaan ze dit oplossen. Komt dit nog wel goed? Is het wel waar dat niemand onvervangbaar is?

En eerlijk gezegd, die vragen spookten een paar weken geleden ook door mijn hoofd toen ik vernam dat Arsène om gezondheidsredenen zou stoppen met de vlaslessen voor Plattelandsklassen. Hoe kan je in godsnaam een monument als Arsène vervangen? Waarom ik Arsène een monument noem? Om heel wat redenen. Ik doe een voorzichtige poging om het jullie te proberen uitleggen.

In de eerste plaats is Arsène een onderwijzer in hart en nieren. Hij verstond de kunst2014 - PLATTELANDSKLAS 210e.jpg om kinderen aan zijn lippen te laten hangen. Zijn vertelstijl is onnavolgbaar. Boordevol nuttige informatie en op tijd en stond doorspekt met kwinkslagen en plaagstoten om de aandacht van de kinderen bij de zaak te houden.

Bovendien is Arsène volgens mij, ondanks zijn fysieke leeftijd, mentaal altijd heel jong gebleven. Ik zie nog altijd zijn pretoogjes als hij er weer in geslaagd was een van de leerlingen bij de neus te nemen. Om dan nog maar te zwijgen van alle juffen die hij hun hersenen liet pijnigen om uit te rekenen hoeveel vlaszaadjes de vlasboer per hectare nodig had. Ja, als Arsène in de buurt was, zorgde je er best voor dat je wakker was.

En natuurlijk is er Arsène zijn kennis. Arsène ademde vlas. Neen, Arsène was vlas. Hij vertelde uit eigen ervaring. Hij stond midden in het vlas. Volgens mij was hij zelf perfect in staat om vlas te kweken, te oogsten en te verwerken tot linnen. Om dan tussendoor nog een broodje met lijnzaad te bakken en de keuken met lijnolie te dweilen. Waarna hij in zijn zetel neerplofte met in zijn linkerhand een vlasbiertje en in de rechterhand een stukje vlaskaas.

2014 - PLATTELANDSKLAS 253e.jpgWe zullen Arsène missen. Ik ben ervan overtuigd dat Arsène bij de anciens aan de Boerekreek de komende jaren nog vaak over de tong zal gaan. Maar ik ben er net zo sterk van overtuigd dat Arsène het zelf ook zal missen. Ik heb hem letterlijk en figuurlijk de poort van het vlasbedrijf achter zich zien dichttrekken. En ik kon me niet van de indruk ontdoen dat het net iets te snel moest gaan. Alsof hij het afscheid zo kort mogelijk wou houden…

Arsène, ik denk dat ik in naam van heel veel leerkrachten en leerlingen spreek als ik zeg dat we je gaan missen. Hoe oud ik ook word, een bloeiend vlasveld zal voor mij onlosmakelijk met jou verbonden zijn. Arsène, bedankt voor je jarenlange inzet. Geniet nu maar van je pensioen en het ga je goed.

Marc Mallezie
4de leerjaar – Kaprijke

Wie nog een boodschap heeft voor Arsène, “Post een commentaar” onder dit bericht. We zorgen ervoor dat Arsène het zeker zal lezen! 

Advertenties

Een gedachte over “Afscheid van Arsène

 1. Beste Arsène,
  zovele jaren geleden ging ik als kind geboeid aan jouw lippen op mijn plattelandsklassen.
  Toen ik enkele jaren geleden klastitularis van het 6de leerjaar werd zag ik je opnieuw.
  Je was nog geen haar veranderd! Op een even boeiende manier sprak je over vlas als zovele jaren voordien.
  We hadden ook het geluk om jou buiten het vlas te leren kennen. Ook daar was je een heel geanimeerde spreker.
  Je kon onze avonden vullen met allerlei fantastische verhalen!
  Volgend jaar zijn wij terug op de Boerekreek. Hopelijk zien we je nog eens terug of breng je ons een bezoekje!
  We zullen je missen!
  Nog veel geluk in alles wat je doet!
  Rik, Helmut, Katelijne en Stijn
  (de mannen van Brugge)

  Like

Reacties zijn gesloten.