Op Plattelandsklassen met meester Marc Mallezie en juf Els Minnaert

1.jpg

Plattelandsklas – dag 1

We hadden er al zolang naar uitgekeken en eindelijk was het zo ver. Vandaag vertrokken we op plattelandsklas naar de Boerekreek!
Iedereen was tijdig op post. Sommigen wel met kleine oogjes, want niet iedereen had goed geslapen. Maar vol goede moed zwaaiden we nog eens naar mama en papa en stipt om 8 uur floot meester Marc het vierde leerjaar op gang.
Het fietsen verliep zeer vlot, dank zij de begeleiding van de Kaprijkse politie. Eenmaal ter plaatse mochten we onze fietsen letterlijk stallen en konden we beginnen met het in orde brengen van de kamer: valies leeg maken en bed opmaken.
En dan was het tijd om te gaan sporten. Een eerste kennismaking met de pony’s en de zeilboten verliep heel vlot. De eerste rondjes en hoefslagfiguren leverden weinig problemen op. En ook de zeilers hadden de wind in de zeilen. Je zou echt niet gezegd hebben dat het de eerste keer was dat onze leerlingen kennis maakten met hun nieuwe sport.
Voor we het goed en wel beseften was de voormiddag voorbij. Tijd om aan tafel te gaan. Het middagmaal (tomatensoep met balletjes – aardappelnootjes met appelmoes en Italiaanse burger – chocoladepudding als dessert) smaakte overheerlijk.
In de namiddag stond er een streekexploratie met meester Marc op het programma. We leerden over koetjes en kalfjes, over de verschillende soorten landbouwbedrijven en gingen op zoek naar  5 typische poldergewassen en schelpjes. Maar het hoogtepunt was het pontje over het Leopoldskanaal. We hebben onze overtocht wel moeten verdienen door goed na te denken en goed te kijken. Maar we vonden het juiste antwoord!
Rond 17 uur kwamen we terug in het centrum na een lange wandeltocht. Tijd om onze kamer verder in orde te brengen en ons te verfrissen. En dan is het alweer etenstijd. Nu staat er pizza op het menu.
Na het avondmaal werd het de hoogste tijd om onze kamers volledig in orde te brengen. En mama, we zijn er allemaal in geslaagd om ons bed op te maken! Als juf Els en meester Marc onze kamer goedgekeurd hadden, werden we in de refter verwacht om ons dagboekje in orde te brengen en/of om een brief te schrijven. We hebben immers al heel wat te vertellen. Tot slot van onze eerste dag mochten we kiezen: binnen wat gezelschapspelletjes spelen of nog wat buiten ravotten. En dan was het bedtijd. Lekker dromen van een geslaagde eerste dag en uitkijken naar wat morgen brengt. Slaapwel en tot morgen!
18/04/2016

 

Plattelandsklas – dag 2

Dag mama en papa. Dag 2 zit er hier ook op. En we hebben er van genoten. Toen we deze morgen wakker werden, moesten sommigen wel eventjes hun ogen uitwrijven voor ze beseften waar ze waren. Maar om 8 uur zat iedereen fris en monter aan het ontbijt. En of het smaakte.
Om 9 uur stond onze natuurgids, Carine ons op te wachten. We fietsten heel wat kilometers en leerden heel veel bij over de streek. Wist je dat een aal zijn hele leven op reis is? Neen, wel we zullen het jullie wel vertellen als we thuis zijn, want het is een heel verhaal. Carine wilde ons ook vertellen over het Leopoldskanaal, maar toen ze hoorde dat meester Marc daarover al had verteld in de klas moesten we alles zelf vertellen. De meester was heel trots dat we er zoveel van onthouden hadden. We leerden ook over smokkelaars en de weegbrug. Wat een boeiende tocht.
Voor we het goed en wel beseften was het tijd voor het middagmaal. Rijst met een brochette en champignonsaus.
Tijd voor een middagdutje was er niet. We hadden nog net de tijd om onze snoet in te smeren (want de zon was van de partij) en dan zaten we terug op onze fiets. Deze middag werden we in Watervliet verwacht bij mijnheer Rijckaert. Mijnheer Rijckaert heeft een groot akkerbouwbedrijf. Daar kweekt hij tarwe, aardappelen, ajuin, vlas en maïs. Op de akkers konden we alleen nog maar de tarwe zien groeien. De rest moest nog gezaaid en geplant worden. Maar in zijn hangar was heel wat te zien. Het stond er vol met landbouwmachines en tractoren. We bezochten ook zijn opslagplaats voor aardappelen. Daar kan 1 miljoen kg aardappelen in! Dat zijn een heleboel frietjes…
Na het bezoek fietsten we terug naar de Boerekreek. Maar niet langs de kortste weg. Neen, meester Marc had een weg uitgestippeld langs de grens met Nederland. Soms was het wel eventjes op de tanden bijten want we hebben nu ook zelf ondervonden dat de wind in de Polders altijd iets harder blaast.
Na een verkwikkende douche en een heerlijke pita (of 3 voor sommigen) konden we vanavond kennis maken met de school van Gent die hier ook verblijft sinds deze morgen. We verbroederden dat het een lust was. De jongens voetbalden samen en de meisjes verbroederden op het volleybalveld.
Moeten we jullie nog vertellen dat we na zo’n dag toch wel stilaan moe werden en naar ons bedje verlangden? We gingen wel eerst nog eens naar de zonsondergang kijken en een rustig momentje inbouwen vooraleer we op weg gingen naar dromenland. Slaapwel en tot morgen!
19/04/2016

 

Plattelandsklas – dag 3

Hier zijn we weer met het  verslagje van dag 3 van ons weekje plattelandsklas. We hadden gisteren heel wat energie verbruikt en dus was de nachtrust voor sommigen net iets te kort. In elk geval, heel wat van ons lagen nog diep te slapen toen meester Marc ons deze morgen kwam wekken. Maar toen we het zonnetje door de gordijnen zagen piepen,wisten we dat ons weer een mooie dag te wachten stond. Dus sprongen we vlug uit ons bed, wasten ons, kleedden ons aan en brachten onze kamer in orde voor we konden aanschuiven aan het ontbijt.
Na het ontbijt trokken we naar Bentille (Oef, geen verre fietstocht vandaag!). Daar stond mijnheer Last ons op te wachten. Mijnheer Last was vroeger leerkracht in het 4de leerjaar in Watervliet en is in Kaprijke geboren. Daarom is een rondleiding voor de Kap®oenen voor hem toch altijd iets speciaals. Hij vertelde ons alles over vlas. Hoe de akker klaargelegd wordt, hoe het lijnzaad gezaaid wordt, wat slijten, roten, braken, zwingelen, hekelen en nog een heleboel andere vlaswoorden betekenen. Ons hoofdje duizelde er soms een beetje van. Maar we gaan wel proberen om alles te onthouden.
Na het bezoek aan het vlasbedrijf was er nog eventjes tijd om te voetballen met onze nieuwe vrienden van Gent en dan konden we alweer aan tafel. De kok had weer zijn beste beentje voorgezet: pastasalade, aardappelpuree met zalm en spinazie en een ijsje als dessert.
Voor we het goed en wel beseften was het tijd om te gaan sporten. De ponyrijders deden hun best om de hoefslagfiguren correct te rijden. En dat lukte best aardig. Ze mochten ook voor de eerste keer draven. Soms was het wel eens moeilijk om in het zadel te blijven, maar uiteindelijk is niemand gevallen. De zeilers hadden ook de wind in de zeilen. Letterlijk dan, want soms was er een beetje meer wind dan hen lief was. Maar iedereen beet door,ook als was het met momenten wel eventjes beangstigend. En uiteindelijk had iedereen alles onder de knie. Voor een paar letterlijk na vallen en opstaan, maar dat vonden ze absoluut geen probleem.
Na de spaghetti konden we nog genieten van een fotovoorstelling over de streek. Meester Marc zat weer op zijn praatstoel en wist ons te boeien met verhalen over smokkelaars, bloemen, dieren, geschiedenis en andere leuke dingen. En voor we het goed en wel door hadden was het half 9. Omdat we zo goed ons best doen,mochten we nog een kwartiertje buiten spelen. Maar dan was het hoog tijd om ons bedje op te zoeken. Hoopvol uitkijkend naar wat morgen zal brengen.
Slaapwel en tot morgen!
20/04/2016

 

Plattelandsklas – dag 4

Dag 4 begon weer met een stralende zon. Het beloofde dus weer een topdagje te worden. Na het ontbijt mochten we onmiddellijk gaan sporten. Onze zeilers kregen een heerlijk briesje in de zeilen. Onvoorstelbaar wat we in de 3de les al allemaal kunnen. We mochten vandaag zelfs al eens naar achteraan de kreek zeilen. Het terugkeren verliep iets moeilijker, want dan moesten we tegenwind zeilen. Iedereen is toch veilig en wel terug aan wal geraakt.
Ondertussen lijken onze ponyrijders stilaan volleerde ruiters. Stap en draf vormen geen enkel probleem meer. Het zijn meer en meer de kinderen die met de pony rijden in plaats van omgekeerd. En dan moet je eens zien wat voor toeren ze allemaal uithalen. Achterstevoor-ondersteboven zonder stijgbeugels en op het zadel rechtstaan. Maar wees gerust, er zijn geen gewonden gevallen, hoor. Het gebeurt allemaal onder de leiding van deskundige monitoren.
Deze middag kregen we een vegetarische maaltijd voorgeschoteld. En smullen dat we deden.
Om half 2 moesten we alweer onze fiets op. Dit keer werden we op het Sint-Annahof in Bassevelde verwacht. Boerin Sonja verwelkomde ons op haar melkveebedrijf. We moesten er heel wat opdrachten en taken uitvoeren. Maar we leerden heel wat bij. En dan terug de fiets op zodat we vandaag alweer 20 km mochten bijschrijven op ons blad.
Na een verkwikkende douche had de kok een lekkere barbecue klaargemaakt. Vooral de ribbetjes vielen in de smaak. Als afsluiter mochten we kiezen: fuif of samen met de school van Gent buiten spelen. We kozen massaal om buiten te spelen. Maar meester Marc had voor ons nog een verrassing in petto. De dansertjes kregen ook hun zin, want meester Marc zorgde voor muziek buiten.
Veel te snel was het alweer tijd om ons bedje op te zoeken. Ons laatste nachtje hier. Morgen komen we terug naar huis. Lichtjes bruin gebrand en toch wel moe. Maar eerst hopen we morgen nog volop te genieten van dag 5 van onze plattelandsklas.
Slaapwel en tot morgen!
21/04/2016

 

Plattelandsklas – dag 5

Ik denk dat ik jullie vandaag niet veel nieuws meer zal kunnen vertellen. Mooie liedjes duren immers niet lang en dus zit onze Plattelandsklas er op. Waarschijnlijk zullen jullie kap(r)oenen jullie al in geuren en kleuren het verhaal van vandaag (en de voorgaande dagen) verteld hebben. Maar ik doe toch maar een poging.
Net zoals de vorige dagen kwam meester Marc ons om half 8 wekken. Maar in tegenstelling tot de vorige dagen kregen we niet de tijd om rustig wakker te worden en ons klaar te maken voor het ontbijt om 8 uur. Neen, vandaag moesten onze kamers voor het ontbijt volledig leeg gemaakt zijn. Op die manier konden de mensen van de Boerekreek alles reeds in orde brengen voor de plattelandsklas van volgende week. Ik wil ook van de gelegenheid gebruik maken om die mensen van harte te bedanken voor de manier waarop zij ons een week lang in de watten gelegd hebben.
Eenmaal de kamers geruimd, konden we gaan ontbijten. En dan weer snel de fiets op want we werden op het melkveebedrijf van de familie Van Hecke verwacht om te leren boter maken. Greta (die ook van Kaprijke afkomstig is) legde ons alles in geuren en kleuren uit. We mochten ook zelf eens proberen om een pakje boter te maken. Dat zag er gemakkelijker uit dan het in werkelijkheid is. We mochten ook boter en yoghurt proeven. Dat viel bij de ene al meer in de smaak dan bij de andere. Ik heb dan ook enkele gekke gezichten gezien. Maar… iedereen heeft geproefd.
Eenmaal terug op het sportcentrum konden we niet meer op onze kamers en mochten we nog wat voetballen. En dan was het feest…voor bijna iedereen: frietjes!!! Met stoofvlees. En of er weer gesmuld werd.
Deze middag mochten we ons weekje plattelandsklas afsluiten zoals we ze begonnen waren: met sporten. De zeilers hielden een wedstrijdje: om het snels van achteraan de kreek naar voor… tegen de wind. Winnaar met zeer ruime voorsprong werd Robbert. Dikke proficiat, zeeman! De ponyrijders mochten genieten van een wandelingetje langs de kreek met hun pony. Daar zagen we niets dan stralende gezichtjes.
En dan was het hoog tijd om richting Kaprijke te fietsen. Het waren vermoeide, maar gelukkige Kap(r)oenen die stralend de parking aan de sporthal opfietsten. En ze verdienen allemaal een dikke pluim. Het was reuze om met zo’n beleefde, vriendeljke, hulpvaardige kinderen een weekje op stap te gaan.
Tot slot nog een woordje van dank aan alle mensen die meegeholpen hebben om van deze week een topper te maken. Ik ga geen namen noemen, zo kan ik niemand vergeten. Maar toch een welgemeende “Dankuwel!”
22/04/2016

http://www.dekaproenen.be/

 

Advertenties