Op stap met gids Norbert

Plattelandsklassen Boerekreek krijgt voor zijn streekverkenningen de niet te onderschatten medewerking van Norbert De Coster, een lokale BV (Sint-Laureins, Meetjesland). Een aantal scholen mochten reeds genieten van een heerlijke wandeling met veel aandacht voor … paling.

Twee getuigenissen…

1. Op stap met Pierre de Peurder. 

 

We mochten vandaag op stap met Pierre de Peurder. Pierre is een  palingvisser. Hij vertelde ons alles over de wonderlijke paling of aal. Het werd een boeiende reis door de wereld van de paling.

Zo vertelde hij dat de paling een trekvis is die hoofdzakelijk in het water leeft, maar zich ook over het land kan verplaatsen. En dat is wel nodig, want om te paren trekt de aal helemaal naar de Sargassozee. De Sargassozee is een deel van de Atlantische Oceaan, dicht bij de Verenigde staten. Om daar te geraken moet de aal dus vaak over het land trekken. Pierre wist ons ook te vertellen dat dat tegenwoordig niet gemakkelijk is omdat de palingen niet gemakkelijk vanuit de kreken in de kanalen geraken. Daarvoor zijn er te veel sluizen. Daarom legt men nu hier en daar vistrappen aan zodat de paling toch kan trekken.

Paling is in onze streek vooral bekend als een lekkernij in de restaurants. Vroeger werd in de restaurants uitsluitend paling geserveerd die in de omgeving gevangen werd. Pierre vertelde dat paling op 3 manieren gevangen werd. Het gemakkelijkste is met een kruisnet. Dat is een net dat met een plat bootje op de bodem van de kreek werd gelegd en waar de paling in zwom. Als de visser het net ophaalde, was de paling gevangen. Sommigen vangen paling met een hengel. Zo iemand noemen we een peurder. Aan het einde van de lijn werd een trosje regenwormen vastgemaakt en als de paling aan de wormen kwam knabbelen moest de palingpeurder snel de lijn ophalen en paling in een bak schudden. En tot slot kan je ook paling vangen met een fuik. Dat is een soort net waar de paling in zwemt, maar niet terug uit kan zwemmen. Pierre had ook zo’n fuik in de Oostpolderkreek geplaatst. En we hadden geluk: er zaten 2 palingen in.

Pierre deed de palingen in een emmer en wij mochten ze proberen vastnemen. Maar dat was niet zo eenvoudig. Een paling is immers zeer glad. De mensen zeggen niet voor niets: “Zo glad als een paling”.

Pierre leerde ons ook heel wat typische palingwoorden zoals peuren, paaien, pandarme, polszakken, enz. Te veel om te onthouden. We zongen ook nog samen een palinglied en als afsluiter mochten we zelf paling spelen op de vistrap, onder het kruisnet en op nog een paar hindernissen.

We willen Pierre de Peurder dan ook hartelijk danken voor een zeer boeiende uitstap. Zeker voor herhaling vatbaar!

4de leerjaar
Meester Marc
Basisschool De Kap(r)oenen – Kaprijke

*** 

2. “Pierre, de peurder” – Palingwandeling met Norbert De Coster
 

 

Na een fijn middagmaal, dikke truien aan en met onze gids “Pierre, de peurder” op weg naar de fietsenloods.
Alle kindjes werden van een spiksplinternieuwe fiets voorzien en de rijen werden gevormd.
De gids voorop, een achttal gastjes, dan kwam ik, weer een groepje kinderen, daarna Anneke, kindjes en meester Lorenzo in de buurt van Lente als hekkensluiters. Of neen, de bezemwagen met mr. Jan sloot de rij.
We zagen echte palingen, glibberig hoor en turf en een fuik en . . .
We stonden later aan het voetgangersveer over het Leopoldkanaal en belandden daarna aan ” de roste muis” vroeger een gekend smokkelcafeetje, nu een gekend palingrestaurant (een aanrader!).
Wind op kop was niet echt plezant, gelukkig konden we even uitrusten met ons vieruurtje.
Daarna terug naar de Boerekreek met wind in de rug, veel leuker.

Juf Rita
4de leerjaar
Basisonderwijs Désiré Van Monckhoven, Gent

En ken je het echte Sentse Palinglied … klik HIER

 Orde van de Sentse Paling … klik HIER

 

 

Advertenties