Winterstop (2)

 Het voorbije jaar mochten we van begin maart tot eind oktober 21 scholen verwelkomen in ons Centrum voor Plattelandsklassen aan de Boerekreek. 

Het Centrum is gelegen in Sint-Jan-in-Eremo, Sint-Laureins … daar waar het allemaal begon haast 30 jaar geleden (klik hier). Een centrum gelegen in het mooie (noordelijke) Meetjesland, in de Polders van Oost-Vlaanderen. Zeeuws-Vlaanderen, Noordzee en Westerschelde zijn echt niet ver.  

Het landschap dat door de eeuwen hier is ontstaan is dan ook het gevolg van de inspanningen van de vroeg Middeleeuwse landbouwers: de vruchtbare schorren werden ingedijkt en gewonnen op de zee en de Schelde. Aanvankelijk gebeurde dat met de steun van de monniken en kluizenaars die de kloosters en de abdijen bevolkten. Denken we maar aan de Willemieten (1249, Watervliet). Later gebeurde dat indijken van de schorren tot vruchtbare polders onder leiding van rijke ambtenaren. Hiëronymus Lauweryn, ridder, financieel ambtenaar en naaste medewerker van Graaf Philips de Schone is een naam die we niet mogen vergeten. Tussen 1497 en 1506 stichtte hij de Sint-Christoffelpolder, de Jeronimuspolder, de Sint-Annapolder, de Sint-Barbarapolder, de Laurijnepolder en de Philippinepolder. 

In deze prachtige omgeving biedt Plattelandsklassen VZW de scholen een uniek pakket aan. Het weekprogramma bestaat uit een evenwichtige verdeling tussen plattelandsbeleving en sport. Met plattelandsbeleving bedoelt men in de eerste plaats bedrijfsbezoeken: de landbouwer zet zijn deuren open en de leerlingen krijgen info, rondleiding en opdrachten (moetjes en magjes) in zijn/haar modern landbouwbedrijf. Plattelandsbeleving betekent ook tochten te voet of met de fiets om onze mooie streek te verkennen. In verband met natuurexploratie gaat dan de aandacht naar onze kreken (met wateronderzoek), naar de oevers van het Leopoldkanaal, de oude binnendijken en de overal aanwezige rietkragen. Ze verbergen een schat aan (avi)fauna en flora. Een streekverkenningstocht heeft vooral aandacht voor het ontstaan van de polders, plaatselijke fenomenen zoals de “Roste Muis” in Waterland-Oudeman, de weegbrug en tiendepalen in Sint-Margriete, het dorpsplein van Watervliet, het belang van paling voor deze streek en nog zoveel meer. Onze gidsen weten er alles van. 

Daarnaast is er het sportgedeelte van 4 dagdelen. Ervaren en deskundige sportmonitoren bieden een gamma aan sporten aan, maar water- en paardensport zijn toch echte toppers. 

En last but not least: onze Plattelandsklassers verblijven in een schitterend Centrum (Provinciaal Sportcentrum De Boerekreek). Fijne accommodatie en een uiterst vriendelijk, professioneel en behulpzaam personeelsteam … en lekker eten. 

We tellen nu af naar 9 maart 2015. Dan verwelkomen we Basisschool Roezemoes uit Zeebrugge.

 

Advertenties